İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Mühendisliği Öğrenci Kulübü Tüzüğü
Madde 1: Kulübün adı Maden Mühendisliği Öğrenci Kulübü’dür. Kısaltması MMK’dır.
Madde 2: MMK, İstanbul Teknik Üniversitesi Kültür Sanat Birliği’ne bağlı özerk bir topluluk olup İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi’nde yer alır.
Madde 3.1: MMK, üyeleri ile öğretim görevlileri ve bölüm mezunları arasındaki iletişimi güçlendirmeyi amaçlar.
Madde 3.2: MMK, üyelerinin madencilik sektörü ile bütünleşmesi için çalışır; mevcut madencilik şirketleri, dernek ve vakıfları ile üyelerinin ilişkilerinde aracı olur.
Madde 3.3: MMK, Maden Mühendisleri Odası ve uluslararası madencilik kuruluşları ile ilişki içinde olmayı amaçlar ve bu yönde çalışmalar yapar.
Madde 3.4: MMK, madencilik ile ilgili ulusal ve uluslararası tüm konferansların duyurularını yapar ve bu konferanslara maden mühendisliği bölümü öğrencilerinin katılımlarını arttırmayı amaçlar.
Madde 3.5: MMK, panel, seminer vb. etkinlikler düzenleyerek maden mühendisliği öğrencilerinin mesleğe olan ilgilerini arttırmak ve madencilik ile diğer disiplinler arasındaki ilişkileri geliştirmek için çalışmalar yapar.
Madde 3.6: MMK, yurtiçinde ve yurtdışında madencilik sektöründeki gelişmeleri takip eder, gelişmelerden maden mühendisliği bölümü öğrencilerini haberdar eder. Madencilik sektörünün sorunlarına ilişkin çözümleri araştırır.
Madde 3.7: Tüm kulüp üyeleri İTÜ politikalarına ve kulüp çıkarlarına uygun davranmayı kabul eder.
Madde 4.1: MMK üyelerinin kulüp yönetiminde görev alabilmeleri için kulübe en az 1 dönem üye olma şartı aranır.
Madde 4.2: Yeni Yönetim kurulu, genel kurula katılan MMK üyeleri tarafından seçilir. Yönetim kurulu ve kararları tüm MMK üyelerinin denetimine açıktır.
Madde 4.3: Yönetim kurulu, kapalı oy ve oy çokluğu ilkesi ile genel kurulda, bir yıllık süre için seçilir.
Madde 4.4: Yönetim kurulu seçimleri her öğretim yılı başında yapılır. Yeni Yönetim kurulunun seçileceği genel kurul tarihi, bir önceki yönetim kurulunun kararı ile belirlenir.
Madde 4.5: Aynı kişi en fazla üst üste iki kere başkanlığa aday olabilir. Başkan adaylarının Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği’ne göre ceza almamış olmaları ve sabıka kayıtlarının bulunmaması gerekir. Başkanlık için aday olan üyeler, yönetim kurulu listelerini kendileri belirlerler.
Madde 4.6: Yönetim kurulu bir başkan, en az üç başkan yardımcısı ve sınıf temsilcilerinden oluşur.
Madde 4.7: Yönetim kurulu, çalışmaların iyi bir şekilde yürütülmesinden, denetlenmesinden, tüzüğün uygulanmasından, kulübün mali gelir ve giderlerinden ve demirbaş eşyadan üyelerine ve KSB Yürütme Kurulu’na karşı sorumludur.
Madde 4.8: Yönetim kurulu ayda en az iki kere toplanır. Alınan kararlar elektronik posta ile posta grubu üyelerine ilan edilir.
Madde 4.9: Yönetim kurulu üyelerinin genel kurul ve yönetim kurulu toplantılarına katılımları zorunludur. Herhangi bir nedenle, bir üye, üst üste üç toplantıya katılmadığı takdirde yönetim kurulu üyeliği düşer.
Madde 4.10: Yönetim kurulunda boşalan üyeliklere aldıkları oy miktarları esas alınarak, yönetim Kurulu seçimine başkan adayı olarak katılan MMK üyeleri getirilebilir.
Madde 4.11: Yönetim kurulu üye sayısı 4 kişinin altına düşerse, yeni bir yönetim kurulu seçilir.
Madde 4.12: MMK Tüzüğü’ne aykırı davranış(lar)ı kesinleşen yönetim kurulu feshedilir. Yönetim kurulu üyelerinin kulübe üyelikleri iptal edilir. Yeni yönetim kurulunu belirlemek için seçim tekrarlanır.
Madde 5.1: Tüm etkinliklerin yapılması ve ilgili kararların alınmasından sorumludur.
Madde 5.2: Genel ve yönetim kurulu toplantılarının yeri ve zamanını belirler ve ilan eder.
Madde 5.3: Etkinleri finanse edebilmek için gelir getirici faaliyetlerde bulunabilir ve bu gelirleri belgelerler.
Madde 5.4: Yaptığı tüm harcamalara ve elde ettiği tüm gelirlere ait makbuz ve belgeleri bulundurmak zorundadır.
Madde 5.5: Yönetim kurulu, faaliyet raporunu ve mali bilançoyu üyelerine ilan etmek zorundadır.
Madde 5.6: Yönetim kurulu, tüm toplantıların düzenli olarak yapılması ve gerekli koşulların sağlanmasından sorumludur. Ayrıca yapılan toplantılara ilişkin tutanak defterini tutmak zorundadır.
Madde 5.8: Yayın organlarını belirler ve gerekli düzenlemeleri yapar.
Madde 5.9: Genel ve yönetim kurulu kararlarının MMK üyelerine duyurulmasından sorumludur.
Madde 6.1: MMK üyesi olan herkes genel kurullara katılma ve genel kurulda oy verme hakkına sahiptir.
Madde 6.2: Genel kurulun toplanabilmesi için kulüp üye sayısının üçte birinin katılımı aranır aksi takdirde genel kurul toplantılarında alınan kararlar geçerli değildir.
Madde 6.3: Genel kurullar esnasında tutanak tutulur, Genel kurulun içeriği rapor edilir. Yönetim kurulu tarafından belirlenen kişi(ler) rapor ve tutanağı hazırlar. Bu rapor ve tutanaklar elektronik posta ile posta grubu üyelerine ilan edilir.
Madde 6.4: Genel kurulun olağanüstü toplanabilmesi için; kulüp üye sayısının en az üçte biri tarafından imzalanmış sebep belirten bir dilekçe gereklidir.
Madde 7.1: MMK’ne, İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü’nde lisans, yüksek lisans veya doktora öğrenimi gören herkes üye olabilir. Kulübe üyelik için başvuranlar, üye bilgi formunu doldurarak üye olurlar.
Madde 7.2 Kulüp üyelerinden aidat toplanmaz.
Madde 7.3: Hiçbir üye, yönetim kurulu üyeleri tarafında yetki verilmedikçe tek başına MMK adına hareket edemez.
Madde 7.4: MMK tüzüğüne aykırı davranışları kesinleşen üye(ler) yönetim kurulu kararı kulüp üyeliğinden çıkarılır.
Madde 7.5: Bir üye üyelikten ayrılmak istediği takdirde; kulüp yönetim kuruluna sebep belirten bir dilekçe ile başvurarak üyeliğinin iptalini talep edebilir, ancak üyelikten çıkarılma işlemi yönetim kurulunun onayıyla gerçekleşir.
Madde 7.6: Bir üye kulüp tüzüğe aykırı davranışlarından dolayı üyelikten çıkarılmışsa, yeniden üye olabilmesi için mazeret dilekçesi ile yönetim kuruluna başvurabilir. Yeniden üyeliğe kabul edilip edilmesine Yönetim Kurulu karar verir.
Madde 8.1: MMK tüzüğünde yapılacak değişiklikler, MMK üyelerinin görüşleri de alınarak Yönetim Kurulu kararı ile belirlenir.
Madde 8.2: Tüzük değişikliği oylamaları Genel Kurul’da açık oylama ile yapılır.
Madde 8.3: MMK tüzüğünün tamamının veya herhangi bir maddesinin değiştirilebilmesi için kulüp üye sayısının en az üçte ikisinin yapılacak değişiklik(ler) yönünde olumlu görüşü aranır.
Madde 9: Kulübün resmi yayın organları yönetim kurulu tarafından onaylanmış web sitesi, dergi ve bültendir. Yönetim kurulunun onaylamadığı hiçbir bir yayın organı MMK’nü temsil etmez.
Madde 10: Kulübün feshedilme yetkisi Kültür ve Sanat Birliği’ne aittir.